Merhaba Sayedar, öncelikle röportaj isteğimi geri çevirmeyip kabul ettiğin için
www.styLe34.net
ailesi olarak sana teşekkür ederim.İzninle başlayalım.
1 - İlk olarak klasik sorularla başlayalım… Sayedar kimdir? Sayedar; 21 yaşında, kendine ait görüşleri olan ve bu görüşleri rap ile kolayca dile getirebilen, yerine göre normal yerine göre anormal, genellikle insanların kendisini çözemediği, biraz rahatsız bir mc'dir.
2 - Rap müziğe kaç yılında ve nasıl başladın? Rapin sendeki yeri nedir yani neden Rap? 2002 senesinde başladım rap yapmaya. Nefret'in Meclis-i Ala İstanbul ve Anahtar albümlerinin etkisi büyüktü bu kararımda çünkü o albümlerden önceki Türkçe Rap parçaları hoşuma gitmiyordu pek ve sürekli yabancı dinliyordum bu yüzdende. Bir gün "acaba bende yapabilir miyim?" dedim ve böylece bu işe adım attım. Benim açımdan rap apayrı bir şey, 8 yaşımdan beridir kulağımdan eksik olmayan bir müzik. Ayrıca istediğin konuda, istediğin şekilde parçalar yapabiliyorsun, sanırım bu da beni rap yapmaya iten bir diğer durum.
3 - Mahlasının ne anlama geldiğini öğrenebilir miyim? Sayedar Farsça bir kelime, anlamı gölge fakat bir rivayete göre eski çağlarda yaşamış, insanların beynine girerek onları çıldırttığı rivayet edilen bir varlığın adıymış. Sayedar mağdurlarına da "Sayezede" deniyormuş. İlginç
4 - Örnek aldığın isimler oldu mu? Örnek aldığım isimler olmadı ama hala severek dinlediğim ve takip ettiğim isimler var.
5 - Underground müzik yapan arkadaşlarımızın aile geçmişinde sorunlar var genelde. Senin ailen ile arandaki diyalog nasıl?Ailemle aramda çok derin sorunlarım olmadı hiç bir zaman. Yerine göre fikir ayrılıkları yaşadığımız oluyor tabi ki ama bunlar normal şeyler diye düşünüyorum arada kuşak farkı var sonuçta. Ailelere iş düştüğü kadar çocuklara da düşüyor, bazen alttan alıp onların fikir ve görüşlerine de saygı duymak lazım.
6 - Kadıköy Acil bünyesindeki başarılı mc’lerden birisin. Merdiven Cru’ya katılımın nasıl oldu? Merdiven Cru üyeleri hakkında neler söyleyebilirsin? Sağol. Merdiven Cru'ya katılımım 2005'de oldu yanlış hatırlamıyorsam. Çünkü ben Merdiven'de değilken de Merdiven'leydim aslında

Yediğimiz içtiğimiz ayrı gitmezdi yani. Hepsi çok değer verdiğim, başarılı bulduğum arkadaşlarım.
7 - Kadıköy Acil Ailesinde senin de içinde bulunduğun ‘ Teknik Servis ‘ grubunun yaptığı ve de yapacakları çalışmalardan bahsedebilir misin?Şimdi şöyle söyliyim Teknik Servis artık yok. Bunu ben geçen sene açıklamıştım aslında. Sebebi de bir dönem hiç bir araya gelemedik Esin ile, okul ve diğer sorunlar müziğin biraz daha önünde gibiydi. Bunun yanında solo işlerimiz de vardı zaten yapılması gereken. Esin ve Mafsal ile oturduk, konuştuk ve böyle bir projeyi hazırlamak için vaktimiz olmadığına karar verdik. Sonuçta herhangi bir problemde olmadı bu, ikiside çok sevdiğim, her zaman görüştüğüm arkadaşlarım ve zaten beraber çalışıyoruz grup olmasakta.
8 - Kadıköy Acil benim gözümde çok büyük bir topluluk ve başarılı işlere imza atmış underground & overground mcleri bulunmakta. Kısacası aile gibisiniz. Dikkatimi çeken nokta ise kendi içinizde çalışmalar yapıyorsunuz. Kadıköy Acil dışında olan herhangi bir mc ile çalışmayı düşünür müsün? Bu konuda ki görüşlerin nelerdir? Tabi ki Kadıköy Acil harici isimlerle de çalışmalar yaparım. Böyle sığ bir düşüncem yok yani. En son Ankara'dan Xir Gökdeniz'in albümüne okumuştum mesela. Benim projelerime gelirsek, yeni albümüm için Patron ile bir çalışma yapacağız yakın zamanda..
9 - Son zamanlarda ‘ Rap, Kadıköy’de doğdu ‘ diye söylemler duymaktayız. Bu sözün söylenmesi ne kadar doğru? Kadıköy’ün Rapte ki yeri nedir? Açıkçası diğer ortamları bilmem etmem fakat bence de bu söylem doğrudur. Senelerce rapçilerin buluşma noktası oldu Kadıköy, 20 kişilere konserler verildi, stüdyolar açıldı vs. Diğer yerleri de küçümsemek istemem tabi ki fakat Kadıköy rap için çok önemli bir kale konumunda bunu kimse inkar edemez.
10 - Önümüzdeki günlerde bireysel olarak yer alacağın ya da Kadıköy Acilin de içinde bulunduğu projeler görecek miyiz? (Konser, Albüm… vs.) Şimdilik bir solo albüm projem var, onun kayıtları ile uğraşıyorum. 2010'u bulmadan çıkaracağım inşallah. Ayrıca Istanbul2Philly ile ilgili çok mesaj alıyorum ona bir açıklık getireyim. Albümün bir çok parçası hazır fakat onu underground olarak değerlendirmek istemediğimden elimde tutuyorum. Sonuçta altyapılar ve düetler için baya zaman harcadım ve emeğin karşılığını raflarda görmek istiyorum, bakalım.. Onun haricinde Sahtiyan ile bir parça yaptık, hem onun yeni projesinde hem de benim albümümde yer alacak, scratch işlemlerini de yine DJ Funky C yaptı. Ayrıca bir de süpriz bir çalışma var adını şimdilik vermeyeyim ama benim de bir parçam bulunacak içinde. Yakında haberdar edilirsiniz diye umuyorum.
11 - Bildiğim kadarıyla en son Despo ile ‘ Mecburum Sanki ‘yi çıkardın. Hikâyesi nedir?Bir gün evde otururken beraber bir çalışma mı yapsak diye çıkmış bir fikirdir Mecburum Sanki. Aslında böyle bir proje değil de bildiğin 14-15 şarkılık bir albüm olacaktı. Hemen altyapıları hazırlandı ve kayıtları girildi bir kaçının hatta, fakat bazı aksilikler sonucu çoğu parçamız silindi ve bu şekilde internete bir EP verelim bari dedik. Scratch'ler için Mecburum Sanki parçasını DJ Funky C'ye gönderdik, parçayı çok beğendi o da okudu sağolsun. Bu da bizi onore eden bir olay oldu albümle alakalı.
12 - Bir Rapçi ile hayran kitlesi arasında diğer müzik türlerinde olmayan aracısız bir ilişki bulunmakta. Rap-forum sitelerine göz atarken sahiplenmeci, mesafesiz bir dil dikkatimi çekiyor ve de hoşuma gidiyor. Peki bunun olumsuz yönleri var mı? Kendini zaman zaman kısıtlamış hissediyor musun? Bu konu yerine göre iyi yerine göre kötü bana kalırsa. Sorun şu ki insanlar birbirlerinin fikirlerine saygı duymuyor, duyamıyor. Birisi X kişiyi seviyorsa herkesin sevmesi gerektiğini düşünüyor. Eğer kendisine başka bir fikir sunulursa işi hakarete kadar vardırıyor. Bunlar hoş değil. Ayrıca X grubu sevenler Y grubuna, Y grubunu sevenler de X grubuna forumlarda yapılan işi beğenselerde karalamalarda bulunuyorlar. Forumda beğendiğine "çok güzel olmuş" demek de biraz zor geliyor hatta ama beğenmediğine "bok gibi, gitsin ölsün rap yapmasın" diyebiliyorlar hemen mesela

Doğru olduğunu düşünmüyorum, beğendiğini dinle beğenmediğini dinleme bu kadar basit yani.. Forum çok da samimi değil bence bu yüzden.
13 - Türkçe Rap’in bana göre vazgeçilmez bir parçası diss atmaktır. Günümüzde hemen hemen herkes birilerine diss atmakta. Hatta ve hatta ilk kaydına diss giren çakma mc’ler bile oluyor. Bu konuda ki düşüncelerin nelerdir? Birlikten kuvvet doğar diss te neyin nesi dediğin oluyor mu acaba? Ben diss konularına çok yadırgayarak bakmıyorum. Rap müziğin içinde olan bir durum sonuçta. Tabi ki karşındakine ana bacı küfretmek olmaz ama dalga geçer gibi akıllı sözlerle yapıldığı zaman hoşuma gidiyor. Tabi bir de haddini aşıp rap müziği buralara taşıyanlara söverek bir şeyler yapmaya çalışan adamlar var, onlara da Allah akıl versin.
14 - Sokak sanatı hakkında ne düşünüyorsun? Sen hiç grafitti yaptın mı? Çok saygı duyduğum bir sanat. Orta okul yıllarında Can diye bir arkadaşımla graffiti grubumuz vardı hatta. Beden derslerinde millet futbol, basketbol oynarken biz okulda duvar boyardık ama pek yetenekli değildik ondan hevesimiz kısa sürmüştü
15 - Türkiye’de hiphop kültürü son senelerde inanılmaz yükselişte. Çevredeki insanlar artık eskisi gibi yadırgamıyor. Bu sayede birçok hayran kitlesi dinleyicilikten çıkıp yapmaya başladı. Her iki adımda bir kayıt alan, ben mcyim diyen adamlara rastlayabiliyoruz. Senin bu konudaki görüşlerin nelerdir? Sence bu Türkçe Rap’in yolunu mu genişletir yoksa uçurumun eşiğine mi getirir?Herkesin rap yapması benimde çok rahatsız olduğum bir durum. Evine bir mikrofon bir bilgisayar alan hemen mc oluyor. Yapılan rap'ler desen vasat sözler desen vasat. Gelip bir de "aga feat atak mı" der o arkadaşlar

Hiphop'ın h'sini rapin r'sini bilmiyor çoğu. Sadece Eminem, 50 Cent, Dr Dre hiphop onlar için. Araştırmak, öğrenmek, çokça dinlemek lazım bence. Ondan sonra kendinde yetenek ararsın, yoksa yapmazsın yani. Bir de mesela ben 21 yaşındayım ve çoğu dinleyiciler de "ulan bu adam 21 yaşında rap yapıyor, benim neyim eksik ben de yaparım" gibi bir mantıkla hareket ediyor, basit görüyor açıkçası ama aslı öyle değil.
16 - 4-5 yıl öncesinde Sayedar ile bugün ki Sayedar arasında bir fark var mı ?Her konuda farklar var tabi ki 4-5 yıl öncesine kadar çocuk sayılırdık, fikirler görüşler zamanla şekilleniyor. İnsan hayatının her evresinde hatalara düşebiliyor, hatalardan ders çıkararak da ilerliyoruz. Seneye bu soruyu sorsan yine bugünle farklar olacaktır.
17 - Rap’ten Çıkalım. Hayatı bir insan olarak sorgulayıp yorumlar mısın? Yaşadığın biçimde…Sorgulamak.. İşte bu benim sorunum. Sadece hayatı değil çoğu şeyi sorguluyorum. Bazen çok fazla düşündüğümü düşünüyorum, bunun bir hastalık olduğunun farkındayım fakat önüne geçemiyorum. Hayatı hiç sorgulamamak ahmak işi ama çok da sorgulamamak lazım. İpin ucu kaçabilir ve işin içinden çıkamayabilirsin.
18 - Sayedar hayatında sadece Rap müzik mi dinler? Tabi ki hayır. Her tarz müziği kulağıma hoş geldikten sonra dinleyebilirim. Özellikle Rock, Reggae, Downtempo ve Jazz tarzlarını seviyorum.
19 - Boş zamanlarında neler yaparsın? Hobilerin nelerdir? Valla pek boş vaktim yok. Olduğunda da arkadaşlarımla zaman geçiyorum zaten. Ps kapışıyoruz falan Dikta'yla

Ayrıca DVD izlemeyi çok severim, bir de karikatür dergileri ve bazı ilgimi çeken kitaplarla boş zamanımı değerlendirmeye çalışıyorum. Öyle ilgi çekici bir sosyal hayatı olan biri değilim.
20 - Bu zamana kadar güncel yaşamında aklından hiç çıkmayan unutamadığın her hangi bir olay var mı? Anlatabilir misin acaba? Aklımdan hiç çıkmayan bir olay var fakat adını aklıma dahi getirmek istemediğim biriyle alakalı olduğundan anlatmak istemiyorum.
21 - Belki çok özel bir soru olacak ama… Aşk hayatın nasıl? Sende kız arkadaşını Rap caimasından seçme taraftarı mısın? Aşk garip bir durum ve hep olunacak bişi de değil bence. Aşık olduğum kız sayısı 1 yada 2'dir. Kız arkadaşımı rap camiasından seçmemeye özen gösteririm çünkü güvenemiyorum bu ortamdakilere. Ama tabi olmaz da deyip önümüzü kapamayalım, kader kısmet bu işler

Şaka bir yana şimdilik ilgilenmiyorum bu tarz duygusal işlerle..
22 - Son olarak hayran kitlene ve style34 ailesine söylemek istediğin bir şeyler var mı? Röportaj için teşekkür ederim. Dinleyenlerden de Allah razı olsun, takip etmeye devam edin güzel şeyler oluyor. Herkese saygı ve sevgiler.
Asıl ben teşekkür ederim vakit ayırıp sorularımı cevapladığın için. Başarılarının devamını dilerim.
Myspace adresi :